top of page

"Det är för dyrt" | Fotograf Hudiksvall, Hälsingland

Att fotograferas av en professionell fotograf kostar en slant, precis som det gör till en professionell frisör, att anlita en hantverkare eller någon liknande tjänst som många faktiskt använder. Det behöver helt enkelt kosta en viss summa för att man ska kunna ta ut lön, betala sina kostnader inom företaget och såklart - betala skatt och sociala avgifter. Annars skulle man som fotograf inte kunna få det att gå runt och det skulle i längden varken bli hållbart att jobba nära på gratis, eller möjligt eftersom ens lön är en del av att försörja sin familj och det är ju minst sagt nödvändigt. Det är dyr utrustning vi yrkesfotografer använder oss av, det är program för redigering och leverans av bilder och många andra saker som man kanske inte tänker på. Allt måste rymmas i priset man tar, plus att det måste bli lite över!Men jag har också full förståelse för att en del känner att det är mycket pengar. Det kan förstås ha att göra med hur en ekonomi ser ut, MEN framför allt tror jag att det handlar om hur högt man värdesätter fotografier. Så om man verkligen önskar göra en fotografering, men känner att det är mycket pengar det handlar om, vad kan man göra då? Här kommer några tips: - Planera i god tid så att man hinner lägga undan pengar så långt i förväg som man känner att det behövs.

- Gå ihop med en annan familj och fota gemensamma men också bilder på varje familj (till mig kommer ofta kusiner och deras familjer, eller familjer med mor- eller farföräldrar), så kan ni dela på kostnaden.

- Spara in på något annat just den månaden som inte är nödvändigt, bilderna har ni kvar för livet och dessutom ingår alltid en fine art-förstoring när ni fotograferas hos mig, så ni behöver inte ens framkalla bilder själva direkt om ni inte kan eller vill!

- Och sist men inte minst - det går att dela upp betalningen! Det händer då och då att kunder vill göra det så det är inget konstigt alls. Är det ett bra alternativ för er, meddela gärna det vid bokning så ger jag information om hur det funkar!Varför ska man då boka en erfaren yrkesfotograf framför en kompis eller en nybörjare som tar någon bokning här och där? Jag tycker att den viktigaste punkten är att man vet vad man får för pengarna - konceptet är så väl genomarbetat och beprövat, erfarenheten finns där som gör att man som fotograf vet precis vad som behövs i varje situation som uppkommer. Dessutom är utrustningen av hög kvalitet och kunskap om upplösning, filformat och liknande finns, det är viktigare än man kanske tror att allt sånt blir rätt för att ni ska kunna använda bilderna som ni önskar. Jag förstår att ett lägre pris lockar ibland, men jag har hört så många kunder genom åren som ångrat att de valt den billigaste fotografen (eller annan leverantör) eftersom de inte blivit nöjda och därför har de pengarna ändå varit onödiga att lägga ut.


På just bilder är det värt att lägga den slanten extra för att få foton ni är nöjda med, det ger er minnen livet ut och de håller i generationer framåt! 🧡

0 kommentarer

Comments


bottom of page