top of page

Fotograferingsguide - inför er fotografering

HEJ!

Vad roligt att ni har bokat en fotografering, jag ser framemot att träffa er! På den här sidan kan ni läsa allt ni behöver veta inför den kommande fotograferingen. Hur går en fotografering till, hur förbereds barnen på bästa sätt och hur kan man tänka kring klädval? Funderar ni på på något mer är ni självklart varmt välkomna att fråga mig, det är bara att skicka iväg ett mail!

HUR GÅR DET TILL?

En fotografering med mig är en avslappnad och lugn stund med fokus på att försöka fånga den eller de som ska fotograferas på ett naturligt sätt, där känslor får finnas med och det blir ett avskalat och genuint resultat. Jag ger enkla direktiv och tips, men brukar inte styra upp fotograferingen så noga eftersom det inte är det jag vill åt. Barn får gärna gå runt och upptäcka omgivningen, och överlag är det en stund som ska kännas kravlös och rolig för barnen! Vi växlar mellan sittande, stående, gående och ibland liggande positioner. Jag guidar er genom hela fotograferingen så ni kan helt enkelt slappna av och bara vara!

ATT FÖRBEREDA BARN

När barn ska fotograferas kan det vara en bra idé att förbereda lite i förväg inför vad som kommer att hända. Olika förberedelser passar för olika barn, både beroende på ålder och vem barnet är. För många barn fungerar det bra att få information om hur fotograferingen kommer att gå till (ta gärna inspiration från informationen här intill!), och för andra barn passar det bättre att inte veta så mycket mer än att ni ska träffa en fotograf och ha roligt. Se till att det eller de barn som ska fotograferas är pigga och mätta, det ger oss bättre förutsättningar! Men det ÄR ingen katastrof om humöret inte är på topp genom fotograferingen, vi löser det.

KLÄDVAL

Många funderar över vilka kläder som passar på en fotografering, särskilt om man är en hel familj. Det viktiga är att välja bekväma kläder, gärna något som känns okej att både sitta och gå i. Det blir väldigt fint att matcha varandra utan att det blir för lika, men t.ex. olika nyanser som passar bra ihop eller olika färger men liknande material. Ett bra sätt att få en överblick är att lägga ut de planerade kläderna på golvet framför sig! Generellt gör sig ljusa färger bättre på bild än mörka, särskilt på överkroppen. Är vi inomhus ser det avslappnat ut att vara barfota, vilket även fungerar utomhus sommartid. Maila mig om ni vill, för fler råd kring kläder, jag hjälper er så gärna!

FÖRÄLDRARNAS ROLL

Många vuxna är mer eller mindre spända inför fotograferingen och det är fullt förståeligt! Det är en situation man inte är van vid, och man har en önskan om att barnen ska vara på sina bästa humör för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Ni behöver egentligen inte oroa er! Jag fixar det här, självklart med lite hjälp av er, men om barnen inte gör precis som de "ska" är det inte hela världen. Håll er gärna lite i bakgrunden om det är möjligt, men på så pass  nära håll att barnen känner sig trygga. Försök att slappna av så mycket det går, det kommer smitta av sig på barnen också! Viktigt är att barnen inte känner sig tvingade eller pressade, det brukar inte sluta bra. Hellre att de får lite friare tyglar än vanligt, att vi fokuserar på bus, lek och mys 🧡

VAD HÄNDER SEDAN?

Efter fotograferingen åker jag hem och säkerhetskopierar era bilder, för att sedan välja ut de 30-50 bästa bilderna, redigera och bearbeta dem, och sedan skicka urvalsgalleriet till er. När ni gjort era val av digitala bilder och produkter, skickas faktura ut. När fakturan är betald skickar jag ert färdiga galleri med digitala filer som ni kan ladda ner och enkelt skicka runt till släkt och vänner. De fysiska produkterna kommer på posten inom några veckor!

LITEN CHECKLISTA

- Ha inga hårsnoddar runt handlederna

- Ta ut nycklar, snusdosor och liknande ur fickorna

- Se till att äta och dricka innan fotograferingen för bästa förutsättningar

- Fundera över vad ni vill göra av era bilder efter fotograferingen! Läs gärna mer HÄR.

- Förbered barnen på vad som kommer att hända, på ett sätt ni tror passar just dem

- Ha med något ombyte om det skulle behövas

Svar på fler frågor kring fotografering hittas HÄR

HÄR finns prislista för produkter

Logo Tove Larsson_vita bladsvartblad.png
bottom of page