Blogg | Familjefotografering och bröllopsfotografering


En nyhet! Eftersom jag har gift mig byter jag nu namn från Tove Larsson till Tove Stens 🥳 Det känns väldigt roligt, även om det såklart är lite jobb med att byta sitt företagsnamn också. Nu går jag alltså från Tove Larsson Fotografi till Fotograf Tove Stens. Så spännande med nytt namn ändå, och roligt med ett lite ovanligare namn dessutom! 😍


Tänkte bara meddela det, annars fortsätter jag självklart som vanligt! Ni är välkomna att boka in er familje- eller bröllopsfotografering 💛

14 visningar0 kommentarer

Nu är våren här! Även om jag i skrivande stund har en lite gnagande känsla i magen av snön som väntas komma i natt här i Hälsingland. Men det är ju alltid så - minst ett trist bakslag när man är hundra procent redo för vår, och besvikelsen lika stor varje år! Men nu är mars snart slut, och det betyder att det faktiskt ÄR vår på riktigt, och den snö som kommer så ovälkommet den här tiden på året smälter alltid bort snabbare än man kunnat ana.Den här vintern har jag verkligen maxat med många underbara vinterfotograferingar. Det var absolut lite på prov jag lanserade den typen av fotografering, dvs en kortare fotografering till lite lägre pris för att passa när det är kallt om vintern och man ändå inte kan utnyttja hela fotograferingstiden på samma sätt som man kan göra resten av året. Men det har verkligen varit en hit och jag är så glad att jag har en massa fina vinterbilder på lager nu! Vintern gör sig otroligt bra på bild, så är det bara 🖤 Med det sagt kommer jag högst troligt köra samma upplägg även nästa vinter mellan januari och mars. Men nu blickar vi inte framåt fullt så långt tycker jag, utan stannar vid den ankommande våren!Våren är en ganska kort årstid fotomässigt, jag tycker att den har en tendens att övergå mer mot sommar ganska snabbt, redan i mitten av maj börjar grönskan komma tillbaka och det gör att det ser mer och mer somrigt ut. Och i början av juni är det ju som grönast och den blommande perioden är snart igång. Så det är främst april och maj som är VÅR och de månaderna ser alltså relativt olika ut på bild. April ger inte så mycket färg i bilderna, något jag tycker är väldigt vackert. De färger som finns är neutrala och mjuka, ljuset är också mjukt! Oftast klarar man sig med stickade tröjor dessutom, så tiden av jackor och frusna barn är över. Jag tycker att det passar perfekt att vara i skogen, små skogsvägar eller på stranden den här årstiden! I maj blir det som sagt alltmer somrigt, och värmen smyger sig också på, så känslan i bilderna blir mer och mer som sommar.

7 visningar0 kommentarer

Att fotograferas av en professionell fotograf kostar en slant, precis som det gör till en professionell frisör, att anlita en hantverkare eller någon liknande tjänst som många faktiskt använder. Det behöver helt enkelt kosta en viss summa för att man ska kunna ta ut lön, betala sina kostnader inom företaget och såklart - betala skatt och sociala avgifter. Annars skulle man som fotograf inte kunna få det att gå runt och det skulle i längden varken bli hållbart att jobba nära på gratis, eller möjligt eftersom ens lön är en del av att försörja sin familj och det är ju minst sagt nödvändigt. Det är dyr utrustning vi yrkesfotografer använder oss av, det är program för redigering och leverans av bilder och många andra saker som man kanske inte tänker på. Allt måste rymmas i priset man tar, plus att det måste bli lite över!Men jag har också full förståelse för att en del känner att det är mycket pengar. Det kan förstås ha att göra med hur en ekonomi ser ut, MEN framför allt tror jag att det handlar om hur högt man värdesätter fotografier. Så om man verkligen önskar göra en fotografering, men känner att det är mycket pengar det handlar om, vad kan man göra då? Här kommer några tips: - Planera i god tid så att man hinner lägga undan pengar så långt i förväg som man känner att det behövs.

- Gå ihop med en annan familj och fota gemensamma men också bilder på varje familj (till mig kommer ofta kusiner och deras familjer, eller familjer med mor- eller farföräldrar), så kan ni dela på kostnaden.

- Spara in på något annat just den månaden som inte är nödvändigt, bilderna har ni kvar för livet och dessutom ingår alltid en fine art-förstoring när ni fotograferas hos mig, så ni behöver inte ens framkalla bilder själva direkt om ni inte kan eller vill!

- Och sist men inte minst - det går att dela upp betalningen! Det händer då och då att kunder vill göra det så det är inget konstigt alls. Är det ett bra alternativ för er, meddela gärna det vid bokning så ger jag information om hur det funkar!Varför ska man då boka en erfaren yrkesfotograf framför en kompis eller en nybörjare som tar någon bokning här och där? Jag tycker att den viktigaste punkten är att man vet vad man får för pengarna - konceptet är så väl genomarbetat och beprövat, erfarenheten finns där som gör att man som fotograf vet precis vad som behövs i varje situation som uppkommer. Dessutom är utrustningen av hög kvalitet och kunskap om upplösning, filformat och liknande finns, det är viktigare än man kanske tror att allt sånt blir rätt för att ni ska kunna använda bilderna som ni önskar. Jag förstår att ett lägre pris lockar ibland, men jag har hört så många kunder genom åren som ångrat att de valt den billigaste fotografen (eller annan leverantör) eftersom de inte blivit nöjda och därför har de pengarna ändå varit onödiga att lägga ut.


På just bilder är det värt att lägga den slanten extra för att få foton ni är nöjda med, det ger er minnen livet ut och de håller i generationer framåt! 🧡

87 visningar0 kommentarer